Ylen 9.1. julkaisema artikkeli paljasti huolestuttavia asenteita yläkouluikäisten poikien keskuudessa: monet pojat kyseenalaistavat opettajien näkemyksiä tasa-arvosta, haluavat rajoittaa tulevien puolisoidensa työssäkäyntiä ja hyväksyvät jopa tyttöihin kohdistuvan väkivallan, kuten tönimisen tai lyömisen.
Marraskuussa julkaistun Nytkis ry:n väkivaltatutkimuksen tulokset maalaavat samankaltaista kuvaa – joka neljäs alle 35-vuotias mies uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään. Andrew Taten kaltaisilla naisvihamielisillä somevaikuttajilla on valtava vaikutusvalta juuri nuoriin poikiin ja miehiin, sillä he ovat vasta rakentamassa identiteettiään ja paikkaansa yhteiskunnassa.
Me Too -liike on edistänyt naisten asemaa merkittävästi, erityisesti naisiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan tunnistamisen osalta. Samalla osa miehistä kuitenkin kokee tämän kehityksen uhkana ja hakee turvaa konservatiivisista arvoista ja perinteisistä sukupuolirooleista. Tämä on huolestuttavaa, sillä perinteiset sukupuoliroolit ovat kautta historian rajoittaneet naisten mahdollisuuksia ja oikeuksia – kyseessä ovat loppujen lopuksi naisten ihmisoikeudet ja heidän oikeutensa omaan elämään.
Poikien naisvihamielisten asenteiden muuttaminen vaatii pitkäjänteistä ja monitasoista työtä, jossa yhdistyvät koulun, vanhempien ja yhteiskunnan rooli sekä sosiaalisen median ja kulttuurin vaikutusten tiedostaminen. Somealustojen on rajoitettava haitallista sisältöä, ja miesten on aktiivisemmin osallistuttava tasa-arvotyöhön. Pojat ja miehet tarvitsevat terveitä roolimalleja, jotka voivat näyttää, että miehuus rakentuu toisten arvostamiselle, ei tunkkaisille valta-asemille.
Poikien ja nuorten miesten naisvihamielisiin asenteisiin on puututtava välittömästi – keskustelu naisten ja kaikkien ihmisten kunnioittamisesta on tuotava arjen tasolle kouluissa, kodeissa ja mediassa. Naisten tulevaisuus ei saa olla enää koskaan nyrkin ja hellan välissä – vaan vapaudessa ja tasa-arvossa.