Startup-rahoitus ei jakaudu tasapuolisesti – naisperustajat jäävät yhä sivuun

Maria 01:n tuore raportti paljastaa karun totuuden kasvuyritysen tasa-arvon tilanteesta: naisyrityksiä on kaikista jäsenyrityksistä 15 %, mutta naiset saavat vain 1,4 % kaikesta rahoituksesta. Eniten rahoitusta keräävät kasvuyritykset, joiden perustajatiimi on kansainvälinen.

Tämä epäsuhta ei selity pelkästään sillä, että naiset eivät yhtä rohkeasti hae suuria rahoituskierroksia. Ongelma on syvemmällä rakenteissa: kuka saa tilaisuuden, kenet nähdään uskottavana ja millaista yrittäjyyttä rahoittajat tukevat. Pääomasijoittajat ovat myös pääosin miehiä, jolloin naisten yritysideoita ei välttämättä nähdä yhtä hyvinä sijoituskohteina. 

Esimerkiksi Femtech-alan yritykset ovat usein juuri naisten perustamia. Nimitys voi harhaanjohtavasti viitata jonkinlaiseen kapeaan markkinaan. Todellisuudessa niiden kohderyhmä on valtava, sillä puolet maailman väestöstä on naisia.

Tässä ei ole kyse vain tasa-arvosta, vaan myös taloudellisista menetyksistä ja menetetystä potentiaalista. Monimuotoiset tiimit tuovat enemmän innovaatioita ja parempia tuloksia, joten vakava vinouma rahoituksessa on suoraan sanottuna typerää sijoittamisen näkökulmasta. 

Maria 01 on ottanut askeleen oikeaan suuntaan lanseeraamalla ohjelman, jossa puolet paikoista on varattu naisille ja vähemmistöihin kuuluville perustajille. Mutta tämä ei riitä – koko startup-ekosysteemin on muututtava. Rahoittajien, päättäjien ja yrityskentän on tunnistettava ja poistettava esteitä, jotka estävät naisia saamasta ansaitsemaansa tukea.

Ilman naisten keksintöjä ja ideoita tämä maailma olisi aika erilainen paikka. Naiset ovat nimittäin keksineet mm. valvontakameran, tiskikoneen, keskuslämmityksen, pelastuslautan, tuulilasinpyyhkijät, auton lämmittimen, astiankuivauskaapin, sirkkelin, algoritmin ja jääkaapin. 

Onko meillä varaa olla rahoittamatta naisten ideoita? Yksinkertaisesti ei. On aika rakentaa startup-kulttuuria, jossa naisilla on aidosti yhtäläiset mahdollisuudet menestyä.